CMS står for content management system, og kalles et publiseringsverktøy på Norsk.
CMS kom til fordi mange web utviklere så behovet for at kunden selv skulle kunne gjøre endringer på nettsiden og produsere nytt innhold uten å måtte kontakte en webdesigner eller lime inn kode snippets. En nettside som lages iet CMS system, gir deg full frihet til å utvide nettsiden din helt på egenhånd.
Det første og mest kjente CMS systemet er Wordpress. Wordpress startet med å gjøre det mulig for alle å kunne ha en blogg. De tok i bruk et enkelt tekst redigerings system der man kunne skrive fritt og hadde enkelte stylingsvalg som forskjellig størrelse på titler, tekst, farge på tekst, legge inn linker osv. I dag er dette systemet ofte kaltfor WUSIWYG (What you see is what you get)
I dag står Wordpress for 62.5% av alle nettsider som er laget med et CMS system.
Det finnes mange CMS system, noen er gode, noen ikke. I dag tilbyr de fleste av dem designmaler, som kan tilpasses etter eget behov. Dermed kan alle som vil lage en nettside uten assistanse fra en Webdesigner.
Likevel kan det være en fordel å ha en viss grunnkjennskap til hvordan en nettside bygges, med tanke på å få den så godt fungerende som mulig. Og det er vel hovedsakelig der vi Webdesignere kommer inn i bildet, da vi kan overstyre funksjoner og styling ved hjelp av kunnskap innenfor diverse kodespråk som HTML, CSS, SCSS, PHP osv. Og vi kan også skreddersy nettsiden din uten å ta i bruk en designmal.
Vi er også gode å ha når noe har gått galt.
Ikke alle CMS system er like brukervennlige, derfor er det viktig å finne det som fungerer best for deg.
Derfor har jeg landet på et par system som gjør det enkelt for meg å kunne utvikle nettsiden din så den får det designet du ønsker, at den fyller hensikten med hvorfor du trenger den og at det skal være enklest mulig for deg å håndtere den.
Alle nettsider består av to ting. Backend og Frontend.
Backend er det du og jeg ser og der magien skjer, dvs et administrasjonsområde der alt som går på utvikling og styling av nettsiden gjøres.
Frontend er det alle andre ser som lander på nettsiden når de søker på Google.
Det er ikke alltid at du får full tilgang til hele delen av Backend systemet. Det kan være av flere grunner.
Oftest er det av sikkerhet hensyn, slik at du ikke ved et uhell skal kunne ødelegge noe. Du får da tilgang til de funksjonene som går på enkel redigering av innhold som bilder og tekst og å kunne lage nye sider som alle bruker samme malen.
Du bestemmer selv hvor mye kontroll du ønsker å ha i forhold til backend biten. Har du ingen kjennskap til web,kan det være en fordel å ikke ha muligheten til ved et uhell å gjøre noe feil. Dersom du vet hva du gjør er det ikke noe problem at du har full kontroll på alt.
1. Wordpress
2. Webflow
3. Wix
4. Shoppify